Yüz egzersizleri; tüm yüz, kafa derisi ve boyun egzersizleri içerir. Yüz kaslarının kuvvetlendirilmesi ile doğal bir yüz germe işlevi görür. 


Bir insan yüzünde 43 adet kas bulunur. Karmaşık kas yapısı ve yoğun kas gruplaması nedeniyle bazı insanlarda 43’ten daha az sayıda bulunur. Cilt ile kas arasında yağ tabakası bulunur. Yüze şeklini veren de bu yağ tabakasıdır. Yüz yaşlandıkça, cilt elastikiyetini kaybeder ve kas ile cilt arasındaki yağ tabakası incelir. İncelen yağ tabakası da derinin sarkmasına neden olur. 


Yüz özelliklerini iyileştirme, yaşlanmanın görsel etkilerini tersine çevirme ve önleme, çeşitli ve pahalı güzellik ürünlerinin ve kozmetik ameliyatların kullanımı da dahil olmak üzere artan kurs ve yöntem listesiyle birlikte, yüz egzersizleri de popüler hale geldi ve tercih edildi. 

Yüz egzersizleri faydaları aşağıdaki gibidir; 

→ Yüzdeki kan dolaşımını artırır. Böylece daha fazla oksijen ve besin maddesinin yüze erişimi sağlanır. Bu da cilt renginde iyileşmeye yardımcıdır. 

→ Cildin sağlamlık ve elastikliğinden sorumlu proteinler olan kolajen ve elastin üretimini arttırır. Böylece göz çevresi, çene çizgisi ve boyun kırışıklıklarını ve sarkmalarını önlenir. 

→ Yüz yogası sayesinde cilt nemi sağlanır bu da eski hasarlı hücreleri ortadan kaldırarak yüzün parlamasını sağlar. 

→ Toksinlerin, kirlerin ve bakterilerin deriden atılmasına yardımcı olan ve metabolizmayı artıran lenfatik sistemi uyarır. 

→ Boyun kaslarının etrafındaki gerginliği azaltır. 

→ Eklem ve çeneyi saran kasların ağrıya ve tehlikeye neden olan hareketine neden olan bir rahatsızlık olan Temporomandibular Eklem Disfonksiyonunun (TME) rahatlamasını sağlar. Aşırı çalışan kasları ve eklemleri gerer, güçlendirir ve gevşeterek ağrıyı azaltır. 

→ Ücretsizdir ve uygulaması oldukça kolaydır. 

→ Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayarak özgüveninizi arttırır. 

Hem otururken hem de ayakta durarak yapılabilecek çok sayıda yüz egzersizleri geliştirildi ve yaygın olarak kullanılmaktadır. En yaygın ve popüler yüz egzersizleri; 

Zürafa Yüz Pozu 

Yukarı bakın ve boynunuzu uzatın. Sonra başınız geriye doğru eğilirken, dilinizi dudağınızın üstüne doğru itmeye çalışın. İşaret parmağınızı boynunuzu aşağı çekmek için de kullanabilirsiniz. 25 saniye bu şekilde kalın. İlk pozisyona dönün ve hareketi tekrarlayın. 


→ Bu hareket, çene ve boyun bölgesini toparlayan, sarkan cildi ve çeneyi düzelten anti aging için en iyi yüz egzersizlerinden biridir. 

Yanak Pozu 

Ağzınızdan derin nefes alın. Nefesi tutun ve yanaktan yanağa kaydırın. Bunu mümkün olduğu kadar yapın ve 8 veya 10 kez tekrarlayın. 


→ Bu hareket, yanak kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olur ve size kalkık, tonlanmış ve dolgun bir yanak verir. 

Kaş Çatma Pozu 

Sağ işaret parmağınızı ve orta parmağınızı sağ kaşınızın dış ve iç köşelerine, sol işaret parmağınızı ve orta parmağınızı sol kaşınızın dış ve iç köşelerine yerleştirin. Yukarı bakın ve gözlerinizi kısın. 2 saniye bu şekilde kalın ve sonra rahatlayın. Bunu 6-8 kez tekrarlayın ve 10 saniye boyunca gözlerinizi kapatarak bitirin. 


→ Bu hareket kaz ayakları ve sarkık göz kapakları için yararlıdır. 

Şaşıran Yüz Pozu 

Düz durun, kaşlarınızı olabildiğince kaldırın ve gözlerini olabildiğince açın. Sonra ağzınızı mümkün olduğunca geniş açın. Sonra bu 8-10 kez tekrarlayın. 


→ Bu egzersiz alnınızı düzeltir ve kırışıklıkları önler. 

Temelde, her yaştan insanlar yeniden şekillendirmek ve gençleşmek ya da yaşlanma belirtilerini geciktirmek için yüz yogalarından yararlanabilir. Yüz egzersizleri, elimizden gelenin en iyisini yapmamızı ve iyi hissetmemizi sağlar.