Tuzlu suyla ağız çalkalama işleminin, Mısırlılar, Yunanlılar ve Çinlilerin en eski tedavi yöntemlerine dayanan uzun bir geçmişi vardır. Bugün bile tuzlu suyla ağız çalkalama yöntemi hala tavsiye edilmekte ve kullanılmaktadır. Boğaz ağrınız varsa, diş etleriniz ve ağzınızdaki yaralar ya da yakın zamanda diş ameliyatı olduysanız, tuzlu su ile durulama yöntemine başvurulmaktadır. 

– Ağız yaralarını ve şişen diş etlerini yatıştırır, iltihaplanmayı azaltır. 

– Ağızda kan akışını arttırır. 

– Mekanik olarak yiyecek parçacıklarını temizler. 

– Bakteri üremesini engeller. 

– Nefesi temizler. 

Tuzlu su hipertonik bir çözelti olduğu için çoğunlukla iltihaplanmayı gidermek için kullanılır. Bu, iltihaplı hücrelerin içindeki tuzdan daha yüksek bir tuz konsantrasyonu içerdiği anlamına gelir. Enfeksiyon veya ameliyattan kaynaklanan ödem (iltihap) içerisinde su bulunur. Vücut sıvılarından daha fazla tuz içeren ılık tuzlu su ile durulanırsa, ozmos süreci boyunca ödem sıvısı dışarı çıkar. Tuzlu su çözeltisi, alkol içeren diğer gargaralar gibi mukoza zarlarını tahriş etmez. Buna ek olarak, tuzlu su bakterilerden su çekebilir ve vücut sıvısını kaybeden bakteriler üreyip gelişemezler. 

Tuzlu suyla durulama, evde kolaylıkla hazırlanabilen basit ve uygun bir tedavi aracıdır. Bir bardak su, dezenfekte edilmek amacı ile öncelikle kaynatılır. Kaynama tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılır ve su ılık hale gelince 2 çay kaşığı tuz eklenir. Tuzlu suyla durulama yapmak için, karışımı ağzınızın içinde hafifçe çevirin, gargara yapın ve dikkatlice tükürün. Yutmamaya dikkat edin. 


Ağız sağlığınızı artırmak için tuzlu su ile durulayın. 


Diş bakımı sadece fırçalama ve diş ipi ile ilgili değildir. Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz. Ancak bir tuzlu su çözeltisini bundan daha sık kullanmayın. Çok fazla sodyum mukozaya zarar verebilir.