Süt Dişleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

 

Süt dişleri, bebeğin ilk dişleridir. Oluşumları henüz anne karnında iken başlar, bebeğin büyüme hızına bağlı olarak zamanı geldiğinde de çıkmaya başlarlar. Keskin, ince ve hassas bir yapıları vardır. 

10 adet alt çenede, 10 adet ise üst çenede olmak üzere toplam 20 süt dişi çıkar. 

→ Genellikle önce alt, sonra da üst iki kesici dişi çıkar. 

→ Hemen ardından yan kesici dişler çıkar. 

→ Birkaç ay sonra alt azı, bunun ardından da üst azı dişleri çıkar. 

→ Azı dişlerini, alt ve üst köpek dişleri takip eder. 

→ En son olarak da alt ve üst arka azı dişleri çıkar ve süt dişleri tamamlanır. 

Aşağıdaki şemada hangi aylarda hangi dişlerin çıkacağı gösterilmiştir. 

 

metin, ekran görüntüsü, grafik tasarım, sarı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu 

 

Kesinlikle evet. Süt dişleri döküleceği için bakıma ihtiyaç duymadığını düşünmek yanlıştır. Kalıcı dişlerin sağlıklı ve düzgün çıkması için süt dişlerine bakım yapılması gereklidir. Süt dişleri kalıcı dişlere oranla daha çok çürümeye yatkındır. Bu sebeple ilk dişin çıkması ile bakım işlemlerine başlanması gerekmektedir. 


İlk dişler çıktığında hemen diş fırçası kullanmaya başlamak yerine ıslak gazlı bir bez ya da ıslak yumuşak bir bez kullanılarak temizleme işlemi yapılabilir. Bu amaçla üretilen parmak fırçaları da piyasada oldukça yaygındır. Bebek 1 yaşına gelip de arka dişlerinin de bir kısmı çıktığında diş fırçası kullanımı başlayabilir. Yumuşak fırçalı, küçük ve esnek başlıklı bir diş fırçası ile florür içermeyen bir diş macunu ile bakım işlemi gerçekleştirilebilir. 

Süt dişi bankası, çocuğun süt dişlerinde bulunan kök hücreleri ayrıştırıp ve ileride ciddi bir sağlık problemi söz konusu olduğunda bu kök hücrelerle tedavi yapmayı amaçlamaktadır. 


Kök hücreler, insan vücudunda yer alan kendini yenileme özelliği olan hücrelerdir. Çok uzun süre yaşamaktadırlar ve genetik hataları olmayan yeni hücreler yaratabilmektedirler. Kök hücreler; göbek kordonu, süt dişi, kan ve kemik iliğinde bulunmaktadırlar. 


Kök hücreler; MS (Multiple Skleroz), alzheimer, parkinson, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri, felç, göz hastalıkları, bağışıklık yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde önemli yer tutmaktadır. 


Türkiye’de de şubesi bulunan ve bu amaçla hizmet veren kök hücre bankaları mevcuttur. Bu kurum, anlaşmalı olan klinikler vasıtası ile çocuk diş hekimlerinin çekmiş olduğu süt dişini muhafaza etme teknolojisine sahiptir. senCard Dental Klinik,  Genkord Kök Hücre Bankası ile iş birliği içerisindedir.