Pembe estetik, diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara denir. Estetik ve kusursuz bir gülümseme için sadece dişlerin muntazam ve beyaz olması yeterli değildir. Bu dişlerle uyumlu olacak diş etlerinin de sağlıklı ve düzgün olması gereklidir. Diş estetiğini tamamlayan unsurların başında diş etlerinin sağlıklı olması, renginin pembe olması ve dişe uygun bir seviyede olması gelmektedir. 


Sağlıklı bir diş eti; açık pembe renkli, dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışan, parlak ve pütürlü bir görünümde olmalıdır. Estetik diş hekimliği dalında yapılan tedavilerin amacı kusursuz ve sağlıklı bir gülümseme sağlamaktır. Kusursuz denilecek bir gülümseme için diş eti estetiği de oldukça önemlidir. 


Kusursuz bir gülümseme için; dişlerin, diş etinin, çene ve dudakların bir uyum içerisinde olması gerekir. 

  • Diş eti iltihabına bağlı olarak şişme ve morarma 
  • Gülümseme sırasında diş etlerinin fazla göründüğü durum 
  • Diş eti iltihabına ve yaşlanma etkisine bağlı olarak oluşan diş eti çekilmeleri 
  • Melanin pigmenti nedeniyle diş etinin doğal açık pembe görünümünün koyulaşması 

 

Rejeneratif: Diş eti bölgesinde hastalıktan etkilenen dokular uzaklaştırılır, mebran, doku uyarıcı proteinler ya da kemik grefti kullanılarak yeni destek yapıların oluşturulması sağlanır. 

Gingivektomi: Diş eti büyümesinde ve derin ceplerin oluştuğu bölgelerde fazlalık olan diş etinin çıkarılması işlemidir. Sonrasında, diş eti gerektiği şekilde düzeltilerek, fizyolojik olarak bir forma sokulmakta ve estetik görünüm sağlanmaktadır. 

Gingivoplasti: Fazla oranda görünen diş eti ya da asimetrik olan diş eti seviyesi düzeltilmektedir. Gerektiği takdirde uygulanan full porselen laminat ya da metal desteksiz olan zirkonyum porselenler daha estetik bir görünüm elde edilmesini sağlarlar. 

Kron boyu uzatma: Dişlerde fazla doku kaybı oluşmuşsa, çürüğün diş eti altına uzanması durumunda dişlerde korun boyu uzatılarak, fazla diş eti dokusu çıkarılır ve kemik yeniden şekillendirilir. Bu sayede dişlere daha uzun bir görünüm verilmiş olur.