Ortodonti tedavisi sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusuna oldukça önem verilmelidir. Çünkü ortodontik tedaviler uzun soluklu tedavilerdir ve ciddi anlamda hasta uyumu gerektirmektedir. Siz dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız, hekiminizin koyduğu kurallara ne kadar çok uyarsanız tedaviniz o derece kolay, sorunsuz ve hızlı ilerleyecektir. Yoksa sık sık braketleriniz çıkacak, tedaviniz aksayacak, çürük ve diş eti problemleriyle yüz yüze kalacaksınız. Tedavi bir anlamda size zarar vermiş olacaktır. 

→ Fındık, fıstık leblebi ve badem gibi sert kuruyemişler 

→ Kızarmış ekmek, kıtır tost, sokak simidi, ekmeğin sert kısımları 

→ Patlamış mısır 

→ Patates cipsi 

→ Sert çikolatalar 

→ Lokum, sakız, kuru incir gibi yiyecekler 

→ Elma, armut, şeftali gibi ön dişlerle bütün halde ısırılacak meyveler küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra arka dişlerle çiğnenmelidir. 

→ Çikolata ve şeker kesinlikle çiğnenmemeli, yenmesi durumunda dil üzerinde eritilmelidir. 

→ Tavuk ve et gibi yiyecekler kemikten dişler vasıtasıyla sıyrılmamalıdır. 

→ Havuç, salatalık bütün halde yenmemeli, rende şeklinde tüketilmelidir. 

→ Zeytin, kiraz, vişne, erik gibi çekirdekli meyveler tüketilirken kesinlikle çekirdekleri dışarıda çıkarılıp yenmeli ağız içinde çekirdekleri çıkarılmaya çalışılmamalıdır. 

→ Pide ve pizza gibi yiyeceklerin sert kızarmış yerleri yenmemelidir. 

→ Kola, fanta, sprite gibi suni asitli hazır içecekler. Meyve suları ve soda içilebilir. 

→ Ortodonti tedavisi araçları olan teller arasına yiyecek artıkları daha rahat birikebilmekte ve temizliği daha zor olmaktadır. Bu yüzden tedavi gören kişi, her öğün sonrası günde 3 defa 2-3 dakika süreyle dişlerini normal bir diş fırçası ile fırçalamak zorundadır. Fırça 3 ayda bir yenisiyle değiştirilmeli ve yuvarlak hareketlerle özellikle diş ile diş eti birleşim yerleri olmak üzere tüm dişler tek tek dikkatlice fırçalanmalıdır. 

→ Günlük fırçalamaya ilaveten günde bir kere arayüz fırçalarıyla (0.7 mm) diş fırçasının ulaşamadığı diş araları temizlenmelidir. 

Tüm bu kurallar, tedavi sırasında diş yüzeyine yapıştırılan braketlerin kopmasını, çürük ve dişeti problemlerinin oluşumunu önlemek dolayısıyla iyi bir tedavi sonucu almak içindir. 


Not: Braketlerin takıldığı ilk randevudan sonraki 3-5 gün dişlerde ağrı, hassasiyet ve sallanmalar olması normaldir. Ayrıca dudak ve yanaklarda tahrişlerde olabilir.