Ortodonti Tedavi Süresi
Ortodonti tedavi süresi hastanın yaşına, tedavi yöntemine ve dişlerin poziyonlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Erken yaş döneminde başlayan ortodonti tedavisi için daha süt dişler değişmeden hareketli aparatlar ile çıkarılıp takılabilen işlemler yapılabiliyor. Bunun için ise tedavi süresinin ne kadar süreceği belli olmayabilir. Bu tedavi süresinin 6 ay sürebilmesinin yanı sıra tüm süt dişlerinin düzelmesi bekleniyor ise uzun yıllarda sürebilir. Bazen de erken yaşlarda bu tedaviye hareketli apareyler ile başlanır. Fakat daha sonra büyüme tamamlanmadan önce sonuçlar elde edinilmeye çalışılır.
Daha sonrasında ise tedaviye biraz ara verilip ilerleyen yaş dönemlerinde sabit aparatlar veya şeffaf plaklar ile kapanış ve diş dizilimleri düzeltilebilir. Daimi dişlerin üzerine yapılan metal diş teli ile sabit ortodontik tedavi süresi 1-2 yıl olabilmektedir. Bu süre içerisinde dişlerin yerleri, açıları ve kapanışları uygun görüldüğü bir biçimde değiştirilip düzeltilebilir. Braketlere alternatif olarak geliştirilen şeffaf plak tedavisinin tedavi süresi ise 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Bu tedavilere ek olarak porselen tel tedavisi yada lingual tel tedavisi de ortodonti tedavileri için seçeneklerdir. Hangi tedavinin sizin için uygun olacağı ortodonti hekimi tarafından belirlenmektedir.
Fakat tedavi süresi bittikten sonra elde edinilen düzgün dişlerin bozulmaması için pekiştirme diye belirtilen bu sürece ihtiyaç duyulur. Dişlerde ki teller çıkarıldıktan sonra tedavinin yarısı kadar ya dişte gözükmeyecek şekilde içten takılan sabit teller ile ya da takılıp çıkarılabilen şeffaf veya renkli plaklar ile yapılan bu tedaviyi koruma aşaması gerekmektedir.
Pekiştirme Tedavisi Nedir? Ne İşe Yarar?
Pekiştirme tedavisi süresi boyunca kullanılan aparat türü, ortodonti tedavinizin süresi, yaşınız, tedaviniz süresi boyunca gerçekleştirilen diş hareketi ve bunun yanı sıra tedavinizin başında gerçekleştirmiş olduğunuz sorunların çeşidine göre pekiştirme tedavi süresi değişiklik gösterebilmektedir.
Ortodontistiniz size uygun olan pekiştirme apareyini seçer ve ortodonti tedavinizin bittiği gün takar. Bu apareyler dişlere hiçbir şekilde kuvvet uygulamamaktadır. Aynı zamanda estetik açısından da bir problem yaratmamaktadır.
Pekiştirme Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dişlerinizde sabit bir aparey kullanıyorsanız her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Plak kullanıyorsanız bu plağı gün içerisinde fırça yardımı ile ılık su ve sıvı sabun ile temizleyebilirsiniz. Hareketli plak kullanıyorsanız bu plağı her yemekten önce kabın içerisine koymalısınız.
Retainer kullanıyorsanız ve de ağzınızda değil ise mutlaka kutusuna koyun ve sıcak sudan uzak tutun, kırılmaya çok müsait olduğu için oldukça özenli bir şekilde kullanılmalıdır. Kırılma veya kaybolma durumunda ortodontistinizi arayabilirsiniz.