Kompozit Dolgu Nedir? 

  

Kompozit dolgu, dişle aynı renkte olan ve ışınla sertleştirilen dolgulardır. Diş üzerine özel bir yapıştırıcı ile uygulanır. Estetik açıdan şık bir görünüme sahip olması ve uygun fiyatlı olmasından dolayı çok sık tercih edilir. Ön ve arka bölgeler için ayrı tipleri bulunur. Ön bölgeye uygulanan dolgu estetik dolgu olarak da bilinir. Ağızdaki bütün dişlere kolayca uygulanabilir. Kompozit dolgular porselen dolgu kadar dayanıklı değildir. Çay, kahve gibi boya ajanları içeren maddelerden dolayı zamanla renk değişimi olabilir. İyi bir cila ile Kompozit dolguları uzun yıllar kırılmadan kullanabilirsiniz. 

  

Kompozit Dolgu (Bonding) Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

  

Kompozit dolgular diş ile aynı renge sahip olduğu için halk arasında beyaz dolgu olarak adlandırılır. Çiğneme basıncına dayanıklı olan arka dişlere de başarılı bir şekilde uygulanır. Dolgu uygulaması, günümüzde en sık kullanılan koruyucu diş tedavilerinden biridir. Bu yöntem ağızdaki diş kayıplarını azaltır. Diş rengi ve şekli değiştirilmek istenildiğinde bu yöntem uygulanır. 

 

Tedavi 1 günde tek seansta biter. Tedavi öncesi renk skalası ile diş rengi tespit edilir. Diş rengine uygun Kompozit reçinesi hazırlanır. Böylece dolgunun daha doğal ve estetik görülmesi sağlanır. Tedavi öncesi hastanın ağız ve diş sağlığı kontrol edilir. Diş çürükleri varsa temizlenir. Diş oyuğuna uygun zemin ayarlanır. Dişe maddenin tutunabilmesi için bir miktar asit uygulaması yapılır. Diş rengine uygun hazırlanan Kompozit malzeme istenilen dişe uygulanır. Maddeye uygun şekil verildikten sonra dolgunun sertleşmesi için ışık kaynağı tutulur. Diş yüksekliğine karşı ağız kapanma problemleri giderilir. Cilalama işleminden sonra tedavi bitirilir. 1 diş için bu işlem 30 dakika sürer. 1 günde birden fazla dişe Kompozit dolgu tedavisi uygulanabilir. 

 

Kompozit dolgular 7-10 yıl kadar ağızda kalır. Bu süre kişinin ağız ve diş bakımına gösterdiği özene göre değişmektedir. Tedaviyi uygulayan hekimin deneyimi ve kabiliyeti de Kompozit dolguların ağızda kalma sürecini etkiler. Her yaş grubuna uygulanabilir. 

  

Kompozit dolgu tedavisinin avantajları nelerdir? 

  

Kompozit dolgu tedavisi bireylerin estetik kaygılarını giderir. Kısa sürede uygulanabilir olması, ekonomik olması, uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılması Kompozit dolgu tedavisinin avantajlarıdır. 1 gün içinde birden fazla dişe uygulanması, tedavinin kısa sürmesi, ağrısız ve acısız olması, arka ve ön dişlere kolayca uygulanması bu dolguların sık kullanılma nedenleridir. Tedavide diş rengine uygun dolgu malzemesi kullanılır. Bu da dolgunun daha doğal görülmesini sağlar. Dolgular dişe iyice bağlandığı için diş dokularını destekler. Bu da kırılmaları ve sıcaklık hassasiyet iletimini engeller. Dişi uyuşturmadan, hastaya ağrı ve sızı vermeden kolayca uygulanan bir tedavidir. 

  

Kompozit dolgu tedavisinin dezavantajları nelerdir? 

  

Tedavi sonrası kısa süreli diş hassasiyeti yaşanır. Bu durum çok kısa bir süre devam eder. Uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir. 

 

Kola, kırmızı şarap, çay ve sigara tüketimi dolguların renklenmesine neden olur. Doğal bir yapıya sahip olmadığı için sert kabuklu besinleri tüketirken dikkatli olunması gereklidir. 

senCard Dental Klinik – Dt. Orhan Öztoprak’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.