Ketojenik diyet, vücutta keton üretimini arttıran bir beslenme şeklidir. Kilo kaybına odaklanan bir diyetin ağız sağlığına zararlı olacağı düşünülse de, sağlıklı beslenme ağız sağlığı için oldukça etkili ve önemlidir. Araştırmalar gösteriyor ki keton üretimini arttıran düşük karbonhidrat ve düşük şeker diyeti diş taşı, çürük ve diş eti rahatsızlıklarının oluşumunu azaltıyor. 

Ketozis, vücudun yağ yaktığı ve keton adı verilen asit seviyesini arttırdığı normal bir metabolik süreçtir. Gelişmiş keton üretiminin ağız sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Tükettiğiniz besinler diş tedavisi esnasında daha az acı hissetmenize yardımcı olabilir. 


Karbonhidrat ağızda asit ve diş taşı oluşumunu sağlayan bakteri oluşumuna sebep olur. Bu duruma da demineralize (mineral yapının bozunumu) denir. Bu da dişlerde çürüklere sebep olur. Karbonhidrat tüketimini azaltılması, dişlerde oluşabilecek asit erozyonunu azaltır. 


Günümüzde bir çok insan diş eti hastalıklarından şikayet ediyor. Düşük karbonhidrat ve şeker tüketimi sayesinde salgılanan keton, ağız hastalıklarını minimuma indiriyor. Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre günde bir ya da iki adet şekerli içecek tüketimi diş çürümelerini %31 oranında arttırıyor. 

Ketojenik diyeti hayatınıza entegre etmekteki öncelikli amacınız ağız sağlığınız ise litre başına 0.5 milimolde beslenme ketozu elde etmek iyi bir başlangıçtır. Bu kulağa karmaşık gelebilir ama keton ölçüm cihazları gibi araçlar kullanmak, ağız sağılığınız için gereken keton seviyenizin dengede olduğundan emin olmanızı sağlar. Ketonun tek yan etkisi ağız kokusunun artmasıdır ki kolaylıkla bunun üstesinden gelinebilir. Bazı insanlar ağızlarında metal bir tat oluştuğunu belirtirler. Ağzı kokusunu ortadan kaldırmak için günlük su tüketim miktarını arttırarak, vücudunuzda oluşan bakterilerin dışarı atılmasını destekleyebilirsiniz. Yemek sonrası dişlerin fırçalaması ve diş ipi kullanımı sadece ağız sağlığınızı korumakla kalmaz aynı zamanda keton kaynaklı ağız kokusu oluşumuna da engel olur. Protein tüketimini azaltmak da bir çözümdür. Vücut proteini yakmaya çalışırken ağız kokusu problemi nükseder. 


İyi haber ise eğer uzun dönemli bir ketojenik diyet uygulamayı düşünüyorsanız, vücudunuz ketona adapte olacak ve ağız kokusu probleminiz ortadan kalkacaktır. Şekersiz sakız ya da draje kullanımı da bu süreçte size yardımcı olur. Dişlerinizi ve diş etinizin sağlığını korumak için günlük diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini hiçbir şey tutamaz. Ancak keton seviyenizi yönetmek de ağız sağlığını korumak için çok önemlidir. Şeker ve karbonhidrat tüketiminin azaltılması hayat boyu sağlıklı bir gülüşe sahip olmanızı sağlar.