Horlama Apareyi (Horlama Plağı) kişiye özel olarak tasarlanan ve uygulanan alt ve üst dişleri kapsayan tek parça bir plaktan oluşmaktadır. Buradaki amaç, hasta apareyi taktığı zaman alt çeneyi önde ve aşağıda konumlandırarak üst solunum yolunu genişletmektedir. Horlama Apareyi (Horlama Plağı) sayesinde hasta hem daha rahat nefes alışverişi yapar hem de horlama ortadan kalkmış olur. Horlama Apareyi (Horlama Plağı) bu konuda eğitim almış uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. 


Horlama, uyku esnasında nefes alırken üst solunum yollarındaki yumuşak dokuların, bademcik ve küçük dilin gevşemesi sonucu hava yolunu daraltmasıyla ortaya çıkan sestir. Bu darlık miktarı horlama sesinin de şiddetiyle orantılıdır. Bu durum burundaki bir patolojiye, üst solunum yolu problemlerine veya dil ve yutak çevresindeki bir daralmaya bağlı olabilir. 

Uyku apnesi (obstruktif sleep apnea), horlamadan bağımsız olarak uyku durumunda nefes aralığının uzaması veya durması anlamına gelmektedir. Solunum durması 10 saniyeden fazla sürüyorsa hayati tehlike oluşturabilmektedir. Uyku apneli kişiler gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, dalgınlık ve konsantrasyon eksiği gibi problemlerden şikayet etmektedirler. 

 

⇒ Aşırı terleme 

⇒ Uyku sırasında huzursuzluk 

⇒ Ağız kuruluğu 

⇒ Uykudayken sık idrara çıkma 

⇒ Gün içinde sürekli uykulu olma hali 

⇒ Dikkat problemleri 

⇒ Ağız kuruluğu 

 

Uyku apnesi şikayeti olan hastalarda öncelikle teşhis için mutlaka uyku apnesi testi yapılmalıdır. Polisomnografi denilen bu test kişi uykudayken göz hareketleri, kalp hızı, bacak hareketleri, oksijen seviyelerinin ölçümü gibi durumları ölçer. 

 

– Horlama apareyi 

– Uvulopalatoplasti 

– CPAP adı verilen oksijen maskesi uygulaması 

– Ortognatik Cerrahi gibi tedavi alternatifleri mevcuttur