Emzik ve parmak emme, yaşamın ilk birkaç yılında, çocuklar kendilerini sakin ve güvende hissetmelerine yardımcı olmak için kullandıklarından, tamamen normaldir. Çocuklar dünyayı ağızlarını kullanarak keşfederler. Bu durum doğal bir içgüdüdür ve tüm ebeveynler bunun ne kadar stresli olabileceğini bilir. 


Bununla birlikte, eğer bu 5 yaşın ötesinde devam ederse, çocuğun duygusal veya sosyal gelişimi ile ilgili bir problemin işareti olabilir. Çocuğunuzun bu alışkanlığı doğru zamanda kırmasına yardımcı olmak önemlidir, aksi halde bunun istenmeyen bazı yan etkileri olabilir. 

Bu alışkanlığın hem çocuğa hem de ebeveynlere ana faydalarından biri, çocukların bu sayede kolayca uyuyabilmeleridir. Buna rağmen, çocukların dişleri çıkmaya başlamadan önce bu alışkanlıklardan kurtulmaları ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Aksi taktirde ileri yaşlarda ortodonti tedavi ihtiyaçları doğabilir. 


Süt dişleri çıktıktan sonra emzik ve parmak emen bir çocukta cerrahi müdahaleye gerek olacak kadar ciddi bir kulak enfeksiyon problemi olabilir. 


Uzun vadede emzik veya parmak emme aşağıdaki sonuçları getirir; 


  • Alt dişlerinin üst dişlere göre daha önde olması yada üst dişlerinin alt çene dişlerinden önde olması gibi sorunlar 
  • Damak yapısının bozulması yada hassasiyeti 
  • Konuşma engeli yaratabilecek çene pozisyonu oluşması 
  • Zararlı bakteri ve mikropların ağıza yerleşme olasılığının artması 
  • Parmaklarda deri ve tırnak problemlerinin oluşması 
  • Yaşıtları tarafından dışlanma 

Ceza vermek yada sürekli eleştiri yapmak daha çok strese yol açabilir ve bu alışkanlığı sürdürmesine yol açabilir. 


Çevrede strese yol açabilecek etmenlerin ortadan kaldırılması, çocukların bu alışkanlıklardan vazgeçmelerine teşvik edecektir. Çocuklara bu alışkanlıklarını sürdürdükleri takdirde oluşabilecek etkileri konusunda bilgi vermek ve eğitmek vazgeçmelerine yardımcı olacaktır. 


Eğer durum bunlara rağmen düzelmezse, uyurken çocukların ellerine eldiven, çorap giydirmek yada diş hekimlerinden sağlığına zararsız acı bir tat almasını sağlayan ilaç isteyebilir ve bunu emzik ya da parmağına sürebilirsiniz. 


Konu ile ilgili detaylı bilgilendirme için çocuk diş hekimimiz ile görüşebilirsiniz. 

Çocuğunuz 5 yaşında bile hala emzik alışkanlığını sürdürüyorsa, emziği kısaltmak yada bir parça delmek emziği daha az tatmin edici hale getireceği için vazgeçmesine destek olabilir. Diğer bir çözüm ise emziği direk ortadan kaldırmak yada bir geziye giderken evde bırakmak olabilir. 


Özet olarak, denenebilecek bir sürü yöntem vardır. Çocuğunuzun karakter özelliğine göre alıştırma yada direk kesme yöntemlerinden birini kullanarak bu alışkanlıktan vazgeçmesini sağlayabilirsiniz. Bu süreç hem çocuk hem de aile için uğraştırıcı olsa da uzun vadede çocuğun sağlıklı gelişimi için çabalarınız buna değecektir.