Dişler Neden Sararır? 

Dişler Neden Sararır sorusuna cevap olabilecek bir çok faktör vardır. Ağız bakımının ihmali, dişe gelen darbeler, genetik faktörler ve tütün-sigara kullanımı etkilidir. 

Göz ve saç rengini DNA belirlendiği gibi, diş rengini de aynı şekilde DNA belirler. Sarı diş lekelerine genelde kötü diş alışkanlıkları nedeniyle olur. Dişlerde görülen renk değişiminin en yaygın temel nedenleri şunlardır: 

1. Kötü Ağız Ve Diş Bakımı 

Ağız içinde plak birikimi diş lekelerinin temel nedenidir. Bu sebeple, bakterileri ağızdan uzaklaştırmak, plak ve tartarı önlemek için dişleri günde 2 defa fırçalamak gerekir. Ek olarak, fırçalama sonrası diş ipi ile ağız temizliği yapılmalıdır ve ağız bakım suyu ile çalkalama işlemi yapılarak ağızdan bakteriler uzaklaştırılmalıdır. 

2. Diş Minesinin Hasar Görmesi 

Yaşlanmaya bağlı olarak diş minesi zayıflar ve sarı renge dönüşür. Böylece diş altındaki diş kemiği açığa çıkar. Asitli gıda tüketimini azaltmak, dişleri düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak, diş bakım suyu ile ağzı çalkalamak diş minesinin hasar görmesini önler. Diş minesi yiyecek ve içecek parçalarını tutan ufak yarıklara sahiptir. Bu nedenle, asitli yiyecek ve içeceklerden sonra, ağız bol su ile temizlenmelidir. Günde 2 kere dişleri fırçalamak ve 6 ayda bir düzenli diş kontrolü yaptırmak gerekir. 

3. Tütün Ve Sigara Kullanımı 

Tütün nikotin ve katran içerir. Bunlar diş minesine yapışıp dişlerde renk değişikliğine neden olur. Sigarayı bırakarak dişlerinize doğal bir görünüm kazandırabilirsiniz. 

4. Genetik Yatkınlık 

Diş rengini belirleyen en önemli faktör genetiktir. Bazı kişiler etkin ve doğru ağız bakımı yapsalar dahi dişleri sarı görünmesine engel olamaz. Çünkü, göz rengi, saç rengi, ten rengi gibi diş rengi de genetik unsurlardan etkilenmektedir. 

5. Diğer Sebepler 

Hamilelik sonrası kullanılan bazı ilaçlar bebeklerin diş rengini etkiler. Bu durum da, bebeğin diş rengi ilerleyen dönemlerde gri ve kahverengi olarak renklenmesine yol açar. Ek olarak, flor içeriği yüksek olan suların çok sık tüketilmesi de dişlerin sararmasına neden olur. Bir diğer faktör ise, dişe alınan darbeler sonucu da diş rengi değişebilmektedir. Alınan darbeler sonucu dişler canlılığını yitirip renk değişikliği gösterebilir. 

Diş renginden memnun olmayan bireyler için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Ama, en doğru tedavi, uzman bir diş hekimi tarafından belirlenebilir. Diş taşı temizliği ve diş beyazlatma bu işlemlerden sadece bir kaçıdır. Yukarıda sayılan sebeplere ve alışkanlıklarınıza göre uygun tedavi yöntemi planlanmalıdır.