Diş ipi kullanımı diş bakımı için oldukça önemlidir. Her ne kadar doğru teknikle, doğru fırça ve macun kullanarak günde 2 dakika dişlerinizi fırçalasanız dahi, diş fırçası dişlerin birbiri ile kontakta olduğu yüzeylere ve diş aralarına erişemez. Bu durumda yemek artıkları bu bölgelerde mahsur kalır ve çürümeler genellikle bu kısımlardan başlar. Buna ek olarak diş eti rahatsızlıklarının da temel sebepleri arasında diş eti çizgisinin altında ve dişler arasında biriken yemek artıklarını sayabiliriz. Sağlıklı bir diş temizliği için mutlaka fırçalamadan sonra (en az günde 1 kere) diş ipi kullanılması gerekir. 

diş, dişler, dişçilik içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu 






Diş ipini doğru kullanmak ve maksimum verim alabilmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabiliriz; 

  • Yaklaşık 40-45 santimetrelik bir diş ipi koparın. 
  • İpliğin büyük bir bölümünü orta parmaklarınızın çevresine sarın ve kullanmak için dört ya da beş santimetrelik ipi açıkta bırakın. 
  • Diş ipini, baş parmak ve işaret parmakları arasında gerili tutarak, dişleriniz arasında nazikçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin. 
  • İpliği tüm diş yüzeylerinde nazikçe gezdirin ve ipin diş eti çizgisini geçtiğine emin olun. 
  • Diş ipini zorlamayın, çok bastırmayın. Aksi takdirde hassas diş eti dokusu kesilebilir yada dokular ezilebilir. 
  • Dişten dişe geçerken diş ipinin temiz bölümlerini kullanın. 
  • Diş ipini çıkarmak için, ipliği dişinizden yukarı ve dışarı taşımak için aynı ileri geri hareketini uygulayın. 

İki tip diş ipi bulunmaktadır: 

  • Naylon (veya çok filamanlı) diş ipi 
  • PTFE (tek filamanlı) diş ipi 

Naylon diş ipi, mumlu ve mumsuz olarak değişik aromalarla satılmaktadır Bu diş ipi tipi birden fazla naylon telden oluştuğu için, özellikle birleşme noktaları sıkı olan dişler arasında aşınabilir ya da yırtılabilir. Tek filamanlı (PTFE) iplik ise sıkışık diş aralarında bile dişler arasında daha kolay kayar ve yırtılmaya karşı dirençlidir. Doğru kullanıldığı takdirde, her iki diş ipi de, plak ve kalıntıları çıkarmak için uygundur.