Diş fırçalama ağız, diş ve diş eti sağlığınızı korumak için yapılması gereken en kolay, en zahmetsiz ve en ekonomik çözümdür. Dişlerinizi günde iki defa fırçalar ve bu esnada aşağıda yer alan hataları yapmaktan kaçınır hepsine ek olarak da 6 ayda bir diş hekimine kontrole giderseniz dişleriniz hayat boyu sizinle kalacaktır. 

→ Diş fırçasını çok uzun süre kullanmak 

Düzenli kullanım sonucunda diş fırçasının ortalama ömrü 3 aydır. 3. Ayın sonunda fırçanın kılları aşınır ve yıpranır. Bu durumda dişleri düzgün olarak temizleyemez. Ayrıca bu süre zarfında diş fırçasında bakteri ve yemek artıkları da birikmiş olur. Bu sebeple 3 ayda bir diş fırçalarını değiştirmek gereklidir. 


→ Yeterli süre diş fırçalamamak 

Önerilen diş fırçalama süresi 2 dakikadır. 2 dakikanın altında fırçalama işlemi yapıldığı zaman macunda bulunan flor’un diş minesine etki edemez. Fırçalama süresin kısa tutulduğunda genel olarak genelde dişlerin ön yüzeyleri fırçalanırken arka taraflar ihmal edilir. Bu da arka dişlerin kolaylıkla çürümesine sebep olur. 


→ Diş fırçalama sonrası ağzı su ile çalkalamak 

Diş fırçalama sonrası ağzınızı su ile çalkalarsanız, diş macununda bulunan flor’un etkisini yok etmiş olursunuz. Alışkanlık olarak fırçalama sonrası ağız çalkalama ihtiyacı doğabilir. Bu durumda flor içeren bir ağız gargarası kullanmak faydalı olacaktır. 


→ Diş fırçasını banyo lavabosu kenarında tutmak 

Hemen hemen herkes tarafından yapılan yaygın bir hatadır. Lavabonun kenarında duran bir diş fırçası her sifon çekildiğinde klozetin içinden dışarı bir çok bakteri ve mikrop havaya karışmaktadır. Bunların da açıkta bulunan diş fırçanıza yapışması da kaçınılmazdır. Bu sebeple diş fırçanızı, diğer diş fırçalarıyla temas etmeyecek şekilde yüksek bir yerde ve koruyucu kapak takarak muhafaza etmelisiniz. Şifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatmayı unutmayınız. 


→ Diş ipi kullanmamak 

Henüz kullanmaya başlamadıysanız, mutlaka alışkanlık haline getirmelisiniz. Diş ipi kullanımı günde en az bir sefer olacak şekilde, diş fırçanızın ulaşamadığı yemek artıklarının ve plakların temizlenmesine yardımcı olur. Plaklar dişlerden arındırılmazsa diş taşı haline dönüşmektedir. 


→ Dil temizliği yapmamak 

Diş fırçalama işleminin ardından ağızda kötü koku oluşumunu engellemek adına dil temizliği de yapılmalıdır. Dil temizleme işlemi ile dilinize yapışmış olan bakterilerin temizlenmesini sağlarsınız. Diş temizleme ekipmanları olduğu gibi aynı zamanda bazı diş fırçalarının arkasında dil temizlemeye yardımcı plastik bir parça bulunmaktadır. Her dişinizi fırçaladığınızda dil temizliğini de ihmal etmeyin. 

  


→ Sert bir diş fırçası kullanmak 

Sert diş fırçaları diş etinize zarar verir. Ek olarak dişlerinizin koruyucu tabakasının da aşınmasına sebep olur. Bu gibi durumlarda diş hassasiyeti ve diş eti rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu sebeple genellikle yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir. 


→ Yanlış diş fırçalama tekniği kullanmak 

Doğru diş fırçalama tekniği daireler çizmektir. Fırçayı ileri geri hareket ettirmek değildir. Dairesel hareketler diş aralarını daha nazikçe ve etkili bir şekilde temizler. Diş fırçası hem diş ile hem de diş eti ile temas içinde olmalıdır. Fazla bastırılmalı, çok hızlı olunmamalıdır. Ön ve alt dişlerin arkasına fırçayı dikey olarak eğin ve fırçanın sadece ön yarısını kullanarak yumuşak dairesel hareketler uygulayın. 


→ Dişleri yanlış açı ile fırçalamak 

Diş fırçanızı her zaman 45°’lik açı ile tutmalı ve kısa dairesel hareketler uygulamalısınız. Bu açı dişlerin en verimli şekilde temizlenmesini sağlar. 


→ Diş fırçalama rutinin değiştirmemek 

Çoğu zaman diş fırçalama işlemini otomatik pilotta gerçekleştiririz. Alışkanlık olarak hep aynı bölgeleri fırçalar, diğer yerleri unuturuz. Farklı bir alandan başlayarak ve düzensiz sıra izleyerek işleri değiştirin.