Diş çürümesi, yenilen ve içilen ürünlerden kaynaklanan ciddiye alınması gereken bir sorundur. Çikolatalar, tatlılar, gazlı içecekler ve meyve suları diş minesini ve dişi kademeli olarak deforme eden plak asitleri üretir. Diş plağının birikmesine izin verilirse, oluşan asit diş yüzeyinizi parçalamaya başlar. Bu durum, diş eti hastalıklarına ve diş kaybına neden olabilir. 


Diş çürüğünün erken evrelerinde herhangi bir belirtisi yoktur; sadece diş hekimleri tarafından yada diş röntgeni çekildiğinde erken evredeki bir diş çürüğü tespit edebilir. 


Genellikle dişlerin ısırma yüzeyleri ve iki dişin arasındaki kalan yüzeyler çürümeye daha meyillidir. Buna sebep olan etmen, yemek artıkları ve plağın bu bölgelerde sıkışmasıdır. 


İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre yetişkinlerin dörtte üçü (% 74) en azından bir dişini çektirmiştir. Bu oran 60 milyondan fazla kişiye tekabül eder. Aynı araştırma nüfusun dörtte birinin (% 27) diş hekimlerini sadece bir sorun yaşadıklarında ziyaret ettiğini ve % 14’ünün de diş hekimini ziyaret etmekten korktuğunu ortaya çıkarmıştır. Bu veriler diş çürüklerinin erken teşhis edilmesinin ne kadar zor olduğunu göstermektedir. 


Diş çürümesi ile ile ilgili verilebilecek en verimli mücadele aşağıda belirtilen ipuçlarına dikkat etmek ve düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolünden geçmektir. Kontrol zamanınızın geldiğini düşünüyorsanız, hemen bize ulaşın. 


Ağız sağlığının en önemli bakımı dişlerin günde 2 defa fırçalanmasıdır. Dişler her yaşta, günde en az 2 defa dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir yenilenmelidir. 


Dişlerin sadece fırçalanması, ağız ve diş sağlığı açısından yeterli gelmemektedir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları, diş ipi yardımı ile temizlenebilir. Dişlerinizin iç, dış ve ısırma yüzeylerini iyice temizlenmesi önem arz eder. Arayüz fırçaları veya diş ipi kullanmak, dişler arasındaki ve dişin diş etleri ile buluştukları yerdeki plak ve yiyecek artıklarını çıkarmanıza yardımcı olur. Bunlar sıradan bir diş fırçasının ulaşamadığı alanlardır. 


Düzenli diş kontrolü yaptırmak tüm diş hastalıklarının erken evrede teşhis edilmesine yardımcı olur. Olası problemlere daha ciddi bir boyuta gelmeden müdahale edileceğinden tedaviler daha hızlı, daha kolay, daha az acılı ve daha az maliyetli olur. 


Gün içerisinde çok fazla tüketilen kahve, çay içme ve beraberinde atıştırma alışkanlığı, ağız içerisinde asit salgılayan bakterileri harekete geçirerek, bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine sebep olmaktadır. Çay ve kahve tüketimi sırasında mümkün olduğunca şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. 


Sigara kullanımı ağız kuruluğu, ağız kokusu, diş sararması ve ağız kanserine gibi bir çok hastalığın meydana gelmesine zemin hazırlayabilir. 


Tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı açısından büyük önem taşır. Şeker içeren sağlıksız yiyeceklerden uzak durmak diş sağlığı kadar genel sağlık açısından de önem arz eder. Şekerli yapay gıdaları şekersiz, sağlıklı ve besleyici alternatiflerle değiştirmeyi deneyin. Dişlerinizi düzenli asit saldırılarından korumak için öğün aralarında yapay atıştırmaktan kaçının. 


Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemişten olabildiğince uzak durulmak gerekir. Bunların tüketilmesi halinde ise, dişlerden arındırma işlemi titizlik ve özenle yapılmalıdır.Sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları çiğnemeye özen gösterilmelidir. Şekersiz sakız, tükürük akışını daha fazla hızlandırarak, ağız içerisinin temizlenmesine ve ağız içinde bulunan asidin dengelenmesine destek olur.