Çocuklarda diş sağlığı ile ilgili bilinçlendirme küçük yaşlardan itibaren oluşturulmaya başlanmalıdır. Yapılan çalışmalara göre, 5-11 yaş arası çocukların yaklaşık % 20’sinde en az bir adet tedavi edilmemiş diş çürüğü var. 

Çocuğunuzun sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmasını istemez misiniz? Sarf edeceğiniz biraz çaba ile çocuklarınıza ağız ve diş bakımı ile ilgili alışkanlıkları kazandırabilirsiniz. 

– Diş Çürümelerine Engel Olur. 

Diş çürümeleri, temizlenmeyen yemek artıkları sonucunda oluşan bakteriler tarafından meydana gelir. Bu bakteriler diş çürümelerinin yanı sıra, diş eti enfeksiyonlarına da sebep olur. Zamanında tedavi edilmeyen diş problemleri diğer dişlere de yayılmasına neden olur. Bu problemler, çocukların yemek yeme ve konuşma sorunları yaşamalarına yol açabilir. Bazı çocuklar diş çürükleri sebebiyle uykusuz geceler geçirebilirler. Çocuğunuzun böyle bu tip sorunlar yaşamasını önlemek istiyorsanız, ağız hijyeni ile ilgilenmelisiniz. 

– Diş Eti Problemleri Oluşmaz. 

Diş etlerinde şişkinlik, kızarıklık veya ağrı varsa, diş eti problemleri başlamış demektir. Bu çocukları oldukça olumsuz etkileyebilir. Diş eti problemleri ciddi enfeksiyon sorunlarına yol açabilir. Eğer diş etlerinde kızarıklık, ağrı ya da fırçalama esnasında kanama oluşuyorsa ihmal etmeden müdahale etmek oldukça önemlidir. 

– Nefesin Kötü Kokmasını Engeller. 

Ağız içinde temizlenmeyen yemek artıkları bakteri oluşumunu tetikler. Oluşan bakteriler dişlere ve diş etlerine zarar vermenin yanı sıra ağız kokusuna da sebep olur. Ağız kokusu problemi yaşayan bir çocuk, arkadaşları ile iletişim esnasında sorun yaşayabilmektedir. Düzenli ağız ve diş bakımı, nefesin kötü kokmasına da engel olur. 

– Sağlıklı Diş Sağlıklı Vücut 

Diş, diş eti ve ağız sağlığının vücudunuzun genel sağlığını etkilediğini biliyor muydunuz? Çürük dişlerin neden olduğu hastalıkların başında felç, diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemleri yer almaktadır. 

– Diş Problemlerinin Erken Teşhisi 

Diş hekiminiz, diş problemlerinizi erken teşhis edebilir ve daha fazla zarar görmesini önler. Diş problemlerini uzak tutmanın yolu düzenli diş hekimi ziyaretidir. 

– Süt Dişlerinde Problem Daimî Dişleri de Etkiler. 

Bazı insanlar süt dişleri düşeceği için gereken hassasiyeti ve önemi göstermiyorlar. Halbuki süt dişlerinde meydana gelecek bir problem daimi dişleri de etkileyecektir. 

– Diş Hekimi Randevusu Ayarlayın. 

Eğer 6 aydan uzun bir süredir diş hekimine gitmediyseniz hemen bir randevu alın. Çocukların 1 yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine görünmeleri tavsiye edilir. 

– Biberon Kullanımına Dikkat Edin. 

Çocuklar genelde biberonları ile uyudukları için ağızlarında bakteri oluşumu devam eder. Biberon ile uyunmaması konusunda çocuğunuza alışkanlık kazandırın. 

– Şekerli Yiyeceklerden Uzak, Sağlıklı Beslenin. 

Hiç şüphesiz yediğiniz yiyecekler ağız sağlığınızı etkiler. Çocuklar dondurmalar, çikolatalar, hamur işleri, aromalı içecekler gibi şekerli yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Fast-food bile ağız hijyeni için zararlı olabilir. 

– Günde İki Kere Fırçalama Çok Önemli 

Sağlıklı alışkanlıkları en baştan öğretmek, uzun vadeli sonuçlar için faydalı olacaktır. Diş fırçalama, yemek artıklarını ağızdan çıkarır ve bakteri oluşumunu engeller. 

– Diş İpi ve Ağız Gargara Kullanımı Konusunda Örnek Olun. 

Tek başına fırçalamak bazen yiyecek parçacıklarını dişlerin arasından alamaz. Diş ipi onlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bakteri, enfeksiyon ve ağız kokusu oluşumunu önlemek için ağız gargarası kullanımı da önemlidir. 

Çocuklara küçük yaşlarda diş bakımı alışkanlığı kazandırmak, ömür boyu bu hassasiyet ile bilinçli bir şekilde yaşamasına yardımcı olur. Çocuklar ile ilgili unutulmaması gereken en önemli unsur, ailelerini örnek aldıklarıdır. Yani siz dişinizi fırçalayın ki çocuk da fırçalasın. Diş düzenli diş hekimine gidin ki yanınızda gelip korkulacak bir durum olmadığını kavrasın.