metin, ekran görüntüsü, skeleton içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu 

Çiğneme eylemi ağız tarafından yapılır ve vücudunuzun tüm sindirim işleminin başlangıcıdır. Çiğneme ile büyük parçalı yiyecekler daha küçük parçalar haline gelir ve hazmı kolaylaştırır. Ağızda bulunan tükürük, yiyecekleri parçalama işlemine de yardımcı olan enzimlere sahiptir. 


Genellikle tavsiye edilen, yemeğin yutulması kolaylaşacak kadar küçük parçalar haline gelene kadar çiğnenmesidir; bu şekilde mideniz çok fazla çalışmak zorunda kalmayacak. Eğer yiyecekler ağzınızda çok az zaman geçirirse, tükürüğün içinde yer alan enzimlere yeterince maruz kalamaz ve yiyecekte bulunan karbonhidratları parçalamaz. Karbonhidratlar çoğunlukla midede sindirilmez, bu nedenle midenize giden çok fazla karbonhidrat midenizi olması gerekenden daha çok çalışmasına neden olacaktır. Bazı şeyleri mideniz çok kolay sindiremez. Bu yiyecekler mideden sonra ince bağırsağa gider, bu da şişkinlik ve rahatsızlık yaşanmasına neden olur. 


Farklı sağlık profesyonelleri bu konuda size farklı tavsiyeler verebilir. 


Bazıları, yemek esnasında çiğneme sayısına odaklanmak yerine, her lokmadan sonra çatalınızı masaya bırakmanızı savunurlar. Çiğnenecek bir şey kalmayana kadar çiğneyin ve sonra çatalınızı tekrar alın. 


Bazıları ise yiyecekleri yutmadan önce 32 kere çiğnenmesi gerektiğini iddia etmektedir. Tabii ki, bu sayı nispeten görecelidir, çünkü zor bir bifteği parçalamak için 32’den fazla çiğnemeye ihtiyacınız olabilir, ama çoğunlukla su olan bir karpuz parçasını yemek için sadece 5 kez çiğnemeniz yeterli olacaktır. 

– Yukarıda da belirtildiği gibi yiyecekleri çiğnemek sadece küçük parçalara ayrılması için değil, aynı zamanda ağız içinde bulunan sindirime yardımcı enzimlere maruz kalması açısından da oldukça önemlidir. Yiyecekleri yuttuğunuzda yemek borunuza doğru harekete geçer. 


– Yemek borunuz, yemekleri sindirime yarımcı enzimlerin bulunduğu mideye yollar. Enzimlerin yiyecekleri parçalaması önemlidir, böylece onu enerji olarak kullanabilirsiniz. 


– Yiyecekler midenizde sindirildiğinde, ince bağırsağınıza gider. İnce bağırsakta, yiyecekler daha da fazla enzimle karışma fırsatına sahip olur. Yiyecek parçalanırken çıkan besinler daha sonra ince bağırsak tarafından emilir. 


– Çiğnenmiş yiyeceklerden (besleyici olmayanlar) kalan atık, kalın bağırsağa doğru ilerler. Bundan sonra ne olacağını biliyorsun, o yüzden ayrıntılara girmeyelim  

Çok hızlı yeme alışkanlığınız varsa ve yemeğinizi yeterince çiğnemediğiniz takdirde aşağıdaki sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz artmaktadır. 


  • Şişkinlik 
  • İshal 
  • Mide ekşimesi 
  • Kramplar 
  • Mide bulantısı 
  • Kötü beslenme 
  • Dehidrasyon 
  • Hazımsızlık 
  • Cilt problemleri 

Yiyeceklerinizi, kolay yutulacak hale gelene kadar çiğnemelisiniz. Bu sayede yemeğinizin tadını daha çok çıkarabilecek ve sağlık problemlerinden uzak durabileceksiniz.