Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? 

  

Ağız kokusu nedenleri uzun süre aç kalma, ilaç kullanımı, burun tıkanıklığı gibi basit sebeplere bağlı olabileceği gibi, ağız içinden kaynaklanan sorunlara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunu en iyi anlamanın yolu ise uzman bir hekime görünüp gerekli inceleme ve testleri yaptırmaktır. 


Ağız kokusu toplumda sık karşılaşılan bir problemdir. Kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen bu durum kişilerde psikolojik problemlerin yanı sıra iletişim sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle maske taktığımız bu günlerde kendi ağız kokumuzu solumak zorunda kalmak hiç hoş bir durum değildir. 


Ağız kokusu tedavisi yapılırken ağız kokusunun kaynağı tespit edilir. Ağız kokusunun nedenleri 2 başlık altında toplanabilir; 

  

⇒ Ağız İçinden Kaynaklanan Ağız Kokusu 

  

Ağız içinde yaşanan diş çürüğü, bademcik iltihabı gibi basit sebepler kolayca tedavi edilir. İlaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda dişe yönelik müdahale ya da bademcik alınarak bu sorun ortadan kaldırılır. Ağız içinden kaynaklanan ağız kokusunun temel nedenleri ise şunlardır: 

  

Kötü Ağız Bakımı: 

  

Ağız bakımını düzgün yapmamak, diş fırçalama bilincinin oturmamış olması, özensiz diş fırçalama sonucu ağız kokusu ortaya çıkar. Diş yüzeyi iyi temizlenmediği zaman kısa sürede diş yüzeyinde bakteriler ortaya çıkar. Sadece diş fırçalamakla ağız hijyeni sağlanamaz. Diş fırçaladıktan sonra mutlaka diş ipi kullanılarak, tam bir ağız içi temizliği sağlanmalıdır. Diş üzerinde biriken taşlar temizlenmezse ağız kokusu ortadan kalkmaz. Diş taşları mutlaka bir diş hekimi tarafından temizlenmelidir. 

  

Dil Yüzeyinden Kaynaklı Kokular: 

  

Dil yüzeyi pürüzlüdür. Ağız kokusuna neden olan bakterilerin ürümesi açısından dil yüzeyi çok elverişli bir ortamdır. Dil papillaları arasına yerleşen bakteriler ağız kokusuna neden olur. 

  


Ağız Kokusu İle İlişkili Bakteriler:   


Ağız içinde 300’den fazla bakteri bulunur. Ağız içi sıvısı, yiyecek kalıntıları ve dokular ağız içinde bakterilerin üremesini kolaylaştırır. 

  

⇒ Ağız Dışı Sebeplerden Kaynaklanan Ağız Kokusu 

  

Sistematik rahatsızlıklar, akciğer enfeksiyonu, sinüs ve bronş iltihapları, mide ve bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları, sarımsak soğan gibi kokulu besin tüketimi, sigara ve alkol kullanma, oruçlu olmak gibi durumlar kötü ağız kokusuna neden olur. 


Ağız kokusu şikayeti bulunan bireyler öncelikle bir diş hekimine başvurup ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir kontrolden geçmelidirler. Eğer ağız ve diş ile ilgili tüm tedavilerin tamamlanmasına rağmen ağız kokusu şikayeti devam ediyorsa diğer konuların araştırılması için bir hastaneye başvurmalıdır.