Ağız kokusu, kişinin kendisini ve çevresindeki insanları rahatsız eden ağızdan yayılan kötü kokudur. 


Ağız kokusuna sahip olan kişilerin sosyal çevreleri ile ilgili iletişimleri olumsuz etkilenir ve özgüven problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. 


Yapılan araştırmalar, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusu olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, 20 yaş üzeri bireylerde de gençlere oranla 3 kat fazla gözlemlenmektedir. İleri yaş gruplarında ise kullanılan protezler, tükürüğün akışkanlığını yitirmesi ve hastalıklara bağlı olarak artmaktadır. 

  • Diş eti ve mukoza hastalıkları 
  • Diş çürükleri 
  • Kötü durumdaki implant ve protezler 
  • Tükürükte azalma ve ağız kuruluğu 
  • Ağız kanserleri 
  • Reflü ve geniz akıntı 
  • Bademcik hastalıkları 

Bunlara ek olarak sigara kullanımı da ağızda kokuya sebep olan faktörler arasındadır. Sigara, diş ve diş eti hastalıkları neden olur. Aşırı sigara kullanımı, kıllı dile yol açar, bu da tütün kokusunun ve gıda artıklarının tutulmasına sebep olur. 


Ağız kokusuna sahip olan kişiler ağız hijyenlerine dikkat etmeli, diş ve dil fırçalamalı, dişlerin arasını temizlemeli, diş eti iltihaplarını tedavi ettirmelidir. Düzenli diş fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan bireylerde, yiyecek parçacıkları ağızda kalıp ağız kokusuna neden olur. Bu gibi durumlarda, dişlerde renksiz ve yapışkan bir bakteri plağı oluşur. Bakteri plağı temizlenmediği takdirde, diş etlerini tahriş edebilir ve sonunda diş ve diş etlerinin arasında plak dolgulu cepler oluşturabilir. Dil ayrıca koku üreten bakterileri de hapsedebilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya uygun şekilde takılmayan protezler, kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir. 


Ağız kokusu olan hastalar, sigara içmeyi azaltmaları, zararlı gıdalardan uzak durmalı, düzenli aralıklarla beslenmeli, diş doktorlarını 6 ayda bir ziyaret etmelidirler. 


Ağız kokusu eğer ağız ve diş kaynaklı değil ise başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu sebeple ciddiye alınmalı ve doktor kontrolünden geçilmelidir. Ağız kokusunun habercisi olabileceği hastalıklar; üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, gastrointestinal sistem (mide-bağırsak), yemek borusu, karaciğer, bağışıklık sistemi ve kan hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, lösemi, AIDS ve metabolik hastalıklar 


Ağız kokusu şikayeti olanlar ilk olarak bir diş hekimini ziyaret edip kokunun sebebinin ağız ya da diş kaynaklı olup olmadığı konusunda muayene olmalıdır.